موضوع مطلب مربوطه

اعمال حسبی

اعمال حسبی و نگاهی به مفهوم آن

بر خلاف تصمیمات قضاوتی، اعمال حسبی درحالی از دادگاه صادر می شود که علی القاعده اختلاف و نزاعی وجود ندارد. در عین حال لزوم بررسی درخواست توسط قاضی و نظارت و مداخله او، مشخصه وضعیتی است که صدور عمل حسبی را ایجاب می نماید.
امور حسبی اموری است که دادگاه ها مکلفند نسبت به آن امور اقدام نموده تصمیمی اتخاذ نمایند بدون اینکه رسیدگی به آن متوقف بر وقوع اختلاف و منازعه بین اشخاص و اقامه دعوی از طرف آنها باشد.
در نتیجه، جهت تشخیص امور حسبی نه تنها بررسی وجود یا عدم اختلاف و نزاع باید مد نظر قرار گیرد، بلکه لزوم یا عدم مداخله، اقدام و اتخاذ تصمیم دادگاه نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

در حقیقت هرگاه طبع امر مورد درخواست ایجاب نماید که طرف مقابلی وجود نداشته و در عین حال نظارت و مداخله قاضی لازم باشد با امر حسبی مواجه خواهیم بود که منتهی به عمل حسبی خواهد گردید.
بنابراین درخواست هایی مانند تامین خواسته تابع قواعد امور حسبی نمی شوندزیرا انزاع و طرف مقابل وجود دارد، اما او را دعوت نمی نمایند.

پس در مواردی که طبق تقاضای نیازی نیازی به طرف قرادادن کسی ندارد، یعنی متقاضی درخواستی به زیان دیگری از دادگاه نمی کند، موضوع تابع قواعد امر حسبی است.
بر عکس هرجا که دادگاه فصل خصومت می کند، تصمیم ارحکم ترافعی است، هرچند در آغاز کار نیز درخواست تابع امور حسبی باشد.

تگ ها

مطالب مرتبط

حق طلاق

حق طلاق

حق طلاق چیست؟ قبل از توضیح حق طلاق در ابتدا لازم است کلیاتی درباره طلاق دانست. طلاق در لغت به معنی رها کردن و گشودن و در فقه اسلامی به معنی زایل کردن ازدواج با لفظ مخصوص است. استادان حقوق فرانسه طلاق را اینگونه می دانند که طلاق قطع رابطه زناشویی به حکم دادگاه است […]


ادامه مطلب

میانجی گری

میانجی گری چیست؟ میانجی گری در واقع پروسه ای است که طی آن شاکی و متهم با مدیریت فرد میانجی‏گر در خارج از محیط دادگاه در خصوص علت جرم به وجود آمده، آثار و نتایج برجای مانده از جرم و همچنین راه های جبران خسارات به وجود آمده از این جرم با شاکی و متهم […]


ادامه مطلب

بطلان قرارداد

رابطی که بیان افراد شکل گرفته است در سال های اخیر از جمله آن ها قراردادها بوده اند . باطل شدن قراردادها نیز قوانین و مقرارت خاصی را دارد. شاید بارها در مورد بطلان قرارداد چیزی را شنیده باشید و اما از قوانین و مقرارت و نحوه انجام این کار اطلاعی ندارید در ادامه این […]


ادامه مطلب

تدلیس چیست ؟

تدلیس چیست؟ دربسیاری ازقراردادهااین موضوع دیده میشودکه یکی ازطرفین معامله کارهایی رابرای فریب طرف مقابل انجام میدهد تابتوانداین معامله راجورکند. یعنی یکی ازطرفین معامله کارهایی را از روی آگاهی انجام می دهدکه بااستفاده ازاین اعمال کالایی که عیب ویانقصی دارد را بدون عیب به طرف مقابل بشناساند وبه این طریق معامله بین طرفین صورت گیرد. […]


ادامه مطلب

بدون دیدگاه


دیدگاه خود را بنویسید