موضوع مطلب مربوطه

جرائم پزشکی

جرائم پزشکی

انواع جرائم پزشکی

جرائم پزشکی مربوط به همه جرم هایی است که توسط پزشکان و پیراپزشکان صورت می گیرد.پزشکان باید وظایف حرفه ای خود را به خوبی انجام دهند و تمام مهارت ها و استعدادهای خود را در این زمینه به کار گیرند.

حال در صورتی که پزشکان با سهل انگاری و یا عدم علم کافی موجب اسیب هایی به اشخاص مانند نقص عضو و یا مرگ ان ها شود مرتکب جرم خواهد شد و به مراجع ذی ربط ارجاع داده می شود.درصورتی که پزشکی مرتکب اشتباهی شود اگر زیرمجموعه مجموعه ای بزرگتر باشد مافوق او هم مجازات خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر از حقوق پزشکی به این لینک مراجعه کنید.

1-بی توجهی به درست انجام دادن وظیفه

پزشکان باید با رعایت قوانین شرعی و قانونی کار خود را انجام دهند و هم چنین از سهل انگاری در انجام کار خود بپرهیزند.وظایفی که پزشکان برعهده دارند با جان افراد سر و کار دارد بنابراین باید مهارت های علمی و عملی لازم را برای انجام این وظایف داشته باشند.هر شخصی نمی تواند ادعای پزشکی کند بلکه باید فارغ التحصیل رشته پزشکی شده و پروانه پزشکی را از وزارت بهداشت ردیافت کند از ان پس خواهد توانست به خدمت به مردم بپرازد.

پزشکان عمومی و یا سایر تخصصاتی نمی توانند وارد جراحی های زیبایی شوند بلکه تنها پزشکانی می توانند این کار را انجام دهند که دکترای پزشکی عمومی داشته باشندودوره تخصصی مربوط به جراحی های عمومی را نیز پشت سرگذاشته باشند وسپس باید فوق تخصص خود را در زمینه جراحی پلاستیک داشته باشند.

حال اگر پزشکانی اقدام به جراحی پلاستیک بکنند که مراحل بالا را نگذرانده باشند طبق ماده 29 قانون اساسی در ابتدا به 6 ماه تا یک سال محروم شدن از کار محکوم می شوند و در صورتی که این کار را ادامه دهند پروانه پزشکی ان ها باطل خواهد شد.

حال اگر پزشک مرتکب این جرم شد و در حال انجام ان باعث نقص عضو فردی و یا مرگ اوشد هم مجازات خواهد شد و هم از کار پزشکی منع خواهد شد البته همه این مجازات ها در صورتی اعمال خواهد شد که پرونده ها رسیدگی شده و اتهام او ثابت شود.از جمله مجازات های دیگری که برای پزشک در نظر گرفته می شود پرداخت دیه است اگر فرد دچار نقص عضو شده باشد دیه به خود او تعلق گرفته و درصورت مرگ به خانواده فرد باید پرداخت شود.

 

2-فاش کردن اطلاعات شخصی بیمار و نوع بیماری او

یکی از ویژگی های مهمی که باید پزشکان داشته باشند این است که از اسرار بیمار خود حراست کنند و آن را برای دیگران فاش نکنند درصورت این که خلاف این ثابت شود جز جرائم پزشکی خواهد بود و پزشک مجازات خواهد شد.در ماده 648 قانون اساسی در این باره امده است که اگر شخصی به خاطر شغلی که دارد به اطلاعات شخصی دیگران دست پیدا می کند باید این اطلاعات را نزد خود نگه دارد در غیر این صورت مجازات خواهدشد.یا حتی اگر درمورد بیماری مقاله ای نوشته شد و در ان مقاله نامی از بیمار و نوع بیماری او بیان شود و فرد از این موضوع رضایت نداشته باشد مرتکب جرم مورد پیگر قانونی قرار خواهند گرفت.

3-انجام اعمال برخلاف شئون پزشکی

پزشکان جایگاه خوبی در جامعه دارند به همین خاطر نباید کارهایی را انجام دهند تا این صنف را زیر سوال ببرد پس پزشکان باید از کارهایی مانند اعتیاد،کلاهبرداری، و کارهایی که خلاف اخلاق است خودداری کنند زیرا این موارد همگی از جرائم پزشکی محسوب می شود وپیگرد قانونی دارد.

تبلیغات گمراه کننده و گمراه کردن بیمار

پزشکان این حق را ندارند که از طریق تبلیغات دورغین بیماران را گمراه کنند این کار در قوانین مجازات اسلام ممنوع اعلام شده است. برای مثال بعضی از پزشکان از محصولاتی که کیفیت درستی ندارند تبلیغات دروغینی را به عمل می اورند و بیماران هم به دلیل اعتمادی که به پزشکان دارند اغلب از ان محصولات استفاده می کنند اما به نتیجه مطلوبی نمی رسند به همین دلیل از پزشک مربوطه شکایت می کنند.

این تبلیغات امروزه بسیار زیاد دیده می شود برای مثال داروهایی برای پرپشت شدن مو ، بلند شدن قد،از بین بردن لک های صورت و..را معرفی می کنند که در اکثر مواقع نتایج درستی نمی هد.

برداشتن جرم حبس از مجازات های مربوط به جرائم پزشکی

در قانون مجازات جدید اسلامی جرم حبس را برای جرائم پزشکی برداشته اند و مجازات های دیگری را برای ان ها درنظرگرفته اند که این مجازات های جایگزین می تواند خدمت رسانی به مردم به صورت رایگان و یا جزای نقدی باشد.در ماده 64 قانون اساسی بیان شده است که مجازات های جایگزین شامل خدمات عمومی رایگان ،خدمات مراقبتی رایگان و یا جزای نقدی است این مجازات ها با فاکتورهای متفاوتی مشخص می شود این فاکتورها شامل سن،میزان مهارت هر فرد،سابقه او در جرم،نوع جرم و وضعیت و سایر احوال می شود.

مجازات های جایگزین درجرائم پزشکی فوایدی را هم برای جامعه و هم فرد دارد خود مجرم هم دیگر نیاز نیست سال های عمر خود را در کنار سایر مجرمین در زندان بگذراند و دیگر افراد جامعه هم می توانند از خدمات پزشکی رایگان او استفاده کنند. برای آشنایی بیشتر با مفهموم مسئولیت پزشکی لینک را کلیک نماید.

مراجع صالح به رسیدگی جرایم پزشکی

درصورتیکه بیمار نسبت به درمان و خدمات اداری و قصور پزشکی و هر مسئله ای که با روند درمانی وی مربوط می باشد شکایتی داشته باشد باید به مراجع قانونی زیر مراجعه کند:

۱. دادگاه های عمومی

در این دادگاهها میتوان از جنبه جزایی و یا حقوقی نسبت به عملی که پزشک مرتکب آن شده است رسیدگی  کرد.به عبارت دیگر هر عملی که در قوانین مدنی و یا جزایی کشور قابلیت پیگیری قضایی داشته باشد در صلاحیت این دادگاهها است. با این وجود از آنجا که اقدامات پزشکی از مسایل تخصصی محسوب می شود که نیاز به نظرات کارشناسانه دارد قوه قضاییه اقدام به تخصیص یک دادسرا ی ویژه به جرائم پزشکی و دارویی نموده است. همنطور که خواندید قصور پزشکی نوعی جرم تلقی می شود پس برای آشنایی بیشتر با انواع جرایم و مجازات های آن این لینک را کلیک کنید.

  • الف) دادسرای جرایم پزشکی

شهرهای بزرگ دادسراهای مختلفی دارند که بعضی از انها به امور ویژه اختصاص یافته اند .از آن جمله دادسرای ویژه رسیدگی به جرائم پزشکی است که مردم می توانند برای رسیدگی به مشکلات و پرونده‌های قضایی خود در رابطه با قصور و تخلفات پزشکی در هر سطحی به آنجا مراجعه کنند.

روند رسیدگی به پرونده‌های مطرح شده در این دادسرا بدین شکل است که پس از طرح و ارجاع موضوع به کمیسیون‌های پزشکی، پرونده مورد بررسی قرار می‌گیرد و در صورتی که قصور کادر درمانی تشخیص داده شود، مراتب قصور به شعبه رسیدگی ‌کننده ارسال و به دنبال آن پزشک و تیم پزشکی برای ادای توضیحات احضار می‌شوند.و در نهایت دادسرا  یا قانع می شود که قصوری رخ نداده است و قرار منع یا موقوفی تعقیب صادر می کند و یا اینکه ادعای شاکی را نزدیک به واقع می بیند و با صدور کیفر خواست پرونده را به دادگاه ارسال می کند. و دادگاه عمومی جزایی نیز بر اساس محتویات پرونده،نظریه کارشناس و دفاعیات هردو طرف اقدام به صدور رای می نماید.

  • ب) شورای حل اختلاف (ویژه امور بهداشت)

در بسیاری از استان ها شوراهای حل اختلاف ویژه رسیدگی به امور بهداشتی و جرایم پزشکی شروع به فعالیت نمودند.

اعضای شوراهای ویژه از میان کارشناسان و متخصصان صاحب صلاحیت در رشته های مرتبط پزشکی با تایید و معرفی سازمان نظام پزشکی و با رعایت آئین نامه اجرائی ماده ۱۳۴ قانون برنامه چهارم توسعه برای مدت ۳ سال انتخاب شده و علاوه بر شرایط عمومی باید فاقد محکومیت کیفری یا انتظامی باشند.

رسیدگی و حل و فصل اختلافات اعضای جامعه پزشکی با یکدیگر و همچنین اختلافات جامعه پزشکی با سایر اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی در صورتیکه مبلغ خواسته یا محکوم به کمتر از ۵ میلیون تومان باشد و یا در صورتیکه هر دوطرف در خصوص ارجاع پرونده به شورا توافق داشته باشند ،در صلاحیت شورای حل اختلاف است.

در عمل عمده پرونده های مرتبط با دندانپزشکی و یا پرونده هایی که پیش بینی می شود دیه ای که متهم به آن محکوم خواهد شد کمتر از ۵ میلیون تومان است به شورای حل اختلاف جهت رسیدگی ارجاع داده می شود.

۲. دادگاه انقلاب

موارد زیر در رابطه با جرایم پزشکی در صلاحیت دادگاه انقلاب قرار دارد:

  • واگذاری و اداره موسسه پزشکی به غیر بدون مجوز
  • دخالت در امور پزشکی و دارویی
  • خودداری از ارائه خدمات پزشکی

و…

۳. سازمان نظام پزشکی

این سازمان بر اساس آیین نامه رسیدگی دادسراها و هیأ ت های انتظامی سازمان نظام پزشکی مصوب ۱۳۸۴ به شکایات ناشی از تخلفات شاغلان حرفه پزشکی در موارد زیر رسیدگی می کند:

  • اعلام تخلف از مراجع قضایی و اداری
  • اعلام تخلف از طرف هیات مدیره ،شورایعالی و ریاست سازمان
  • شکایت وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
  • شکایت شاکی ذینفع یا سرپرست یا نماینده قانونی
  • تخلفات مشهود که به اطلاع اعضای دادسرا و هیأت های انتظامی پزشکی رسیده است
  • ارجاع از طرف هیأت های نخستین انتظامی نظام پزشکی

هیأت های انتظامی در رسیدگی به جرایم پزشکی

ساختار هیأت های انتظامی رسیدگی به تخلفات صنفی متشکل از قسمتهای زیر است:

  • دادسرای انتظامی شهرستان
  • هیأت بدوی انتظامی
  • هیأت تجدیدنظر استان
  • هیأت عالی انتظامی

به طور کلی ترکیب دادسراها متشکل از دادستان و چند نفر دادیار است که همگی از اعضای جامعه پزشکی بوده و باید به ترتیب حداقل ۷ و ۵ سال سابقه داشته و دارای حسن شهرت و عدم سوء سابقه انتظامی باشند. دادسراها، در اولین گام شکایات وارده را دریافت و ثبت کرده و مورد رسیدگی قرار می دهند و در صورت وارد دانستن شکایت، آن را جهت رسیدگی دقیق تر و صدور رای انتظامی مناسب، به هیات های نخستین انتظامی ارجاع می نمایند.

در خصوص شکایت در این مرجع باید دقت کرد که مرور زمان وجود دارد یعنی شاکی و مراجع ذی صلاح جهت اعلام تخلف حداکثر ظرف مدت یکسال از تاریخ وقوع تخلف یا به وجود آمدن عوارض می توانند به دادسرا شکایت کنند و پس از آن شکایتشان شنیده نخواهد شد.

۴. سازمان تعزیرات حکومتی

مهمترین تخلفات موضوع این سازمان عبارتند از:

  • خودداری بیمارستانها و مراکز درمانی از پذیرش وارائه خدمات اولیه لازم به بیماران اورژانسی
  • ایجادموسسه پزشکی غیر مجاز توسط افراد فاقد صلاحیت
  • ایجاد موسسه پزشکی توسط متخصصین فاقد پروانه پزشکی

رسیدگی به این تخلفات در حیطه صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است اما باید دقت کرد درصورتی که موسسه پزشکی توسط افرادی ایجاد شده باشد که تخصص لازم را دارند اما نسبت به کسب مجوزهای لازم اقدامی نکرده اند موضوع آن در صلاحیت دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی قرار می گیرد و ربطی به سازمان تعزیرات حکومتی ندارد.

تگ ها

مطالب مرتبط

تشویش اذهان عمومی چی

با وقوع انقلاب اسلامی ایران دولت تصمیم گرفت تا قوانین جدید بسیار زیادی را وارد قانون اساسی این کشور کند . قانون مربوط به تشویش اذهان عمومی نیز در سال 1370 به تصویب رسیده است و جز جرم های سیاسی محسوب می شود . بر طبق این قانون اگر شخصی نوشته ای را منتشر کند […]


ادامه مطلب

مجازات جرم آبروریزی

آبروریزی از مصداق های هتک حرمت به شمار می رود و از نظر قانونی می تواند پیگری شود. امروزه به خاطر پیشرفت تکنولوژی و هم چنین استفاده زیاد از فضای مجازی باعث شده است تا در این زمینه نیز آبروریزی هایی برای افراد رخ دهد. البته آبروریزی ها تنها به همین فضای مجازی ختم نخواهد […]


ادامه مطلب

زنا و حکم قانون درمو

عمل زنا در شرع اسلام و قانون به عنوان گناهی کبیره معرفی می شود و مجازات سخت و سنگینی برای آن در قانون اساسی تعیین شده است. البته مجازات های تعیین شده تنها در صورتی اعمال خواهند شد که اسناد و مدارک کافی برای اثبات زنا وجود داشته باشد. در ادامه اطلاعاتی را درخصوص زنا […]


ادامه مطلب

نحوه مجازات اشخاص حق

اشخاص حقوقی در قانون اسلامی چگونه مجازات می شوند؟ برخی مواقع شرکت ‌ها به عنوان یک شخص حقوقی جرمی را مرتکب می شوند. ولی برای اشخاص حقوقی چه مجازاتی در قانون اسلامی تعیین شده است؟ ما تصمیم گرفته ایم تا در ادامه در مورد قانون جرائم رایانه ای، مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی و نحوه مجازات […]


ادامه مطلب

بدون دیدگاه