موضوع مطلب مربوطه

بررسی حقوق خانواده

برای تعریف حقوق خانواده باید بگوییم از زیر مجموعه های حقوق مدنی است و با استفاده از مقرارت و قوانینی می تواند باعث دوام یافتن خانواده و یا انحلال آن شوند. در حقوق خانواده موارد مختلفی مثل خانواده ، مصالح خانواده ، برآورده کردن نیازهای عاطفی هر فرد ، حقوق و وظایفی که اعضا نسبت به هم دارند و … بیان می شوند.

نمی توان تنها از نظر حقوقی به بیان مسائل و حقوق خانواده پرداخت بلکه از نظر فلسفی و اخلاقی نیز مورد بحث است. روابطی که بیش تر در خانواده ها حکم فرماست جنبه اخلاقی و اجتماعی دارد تا این که بیش تر در زمینه حقوقی و مسائل مرتبط با آن باشد. والدین باید بدانند که روابط خود را با فرزندان به گونه ای تنظیم کنند که همبستگی در خانواده حکم فرما شود . ولایت بر فرزندان از جمله وظایفی است که والدین نسبت به فرزندان خود دارند .

یعنی می توان گفت ولی قهر فرزندان در صورت زنده بودن پدر خود اوست و در صورت نبود وی جد پدری او خواهد بود. اگر هیچ کدام از این دو فرد در قید حیات نباشند آن گاه آن وصی را که خود آن ها تعیین می کنند می تواند ولی قهر قرار بگیرد.

زن و مرد بعد از این که ازدواج می کنند و خانواده تشکیل می دهند دیگر عنوان های دیگری را دریافت می کنند و علاوه بر وظایف همسری وظایف دیگری نیز به آن ها اضافه می شود . رابطه ای که بین زوجین وجود دارد برپایه قرارداد نکاح است واما بین والدین و فرزندان قوانینی وجود دارد که قانون گذار معین کرده است.

مباحثی که در حقوق خانواده مطرح می شود شامل مواردی مثل نکاح ، از بین رفتن نکاح ، نسبت و قرابت است. در نکاح نیز موارد دیگری از جمله خواستگاری ،شرایط ازدواج ، نتایج و موانع مربوط به ازدواج وجود دارد.

بعد از این که دو نفر ازدواج کردند نیز بین آن ها مسائل مالی مانند نفقه و مهریه در حقوق خانواده به وجود می آید. البته غیر از حقوق مالی حقوق دیگری نیز بین طرفین وجود دارد که از نوع غیرمالی محسوب می شود که عبارتنداز همراهی کردن ، معاشرت کردن و تربیت فرزندان .

بعد از ازدواج هریک از زوجین در خانواده وظایفی دارند . برای مثال مرد که رئیس خانواده است باید هزینه های مربوط به زندگی را تامین کند و سایر وظایفی که خاص زوج بودن اوست را نیز انجام دهد.

از بحث های حقوق خانواده می توان به قرابت اشاره کرد. قرابت درواقع به همان راوابطی گفته می شود که در اثر نسبت ، نکاح و یا رضاع بین افراد به وجود می آید . قرابت ها در حقوق خانواده باعث می شود تا نکاح صورت نگیرد البته حقوق مالی و سایر ووظایف را برعهده افراد قرار نمی دهند.

چرا قوانین حمایت از خانواده تنظیم شد ؟

خانواده جز جدایی ناپذیر از جامعه بشری است که از گذشته تا کنون وجود داشته است . در همه دنیا نیز برای آن قوانینی تعیین شده است علت توجه قانون گذاران به آن نیز این بوده است که کاربردها و اثر آن در جامعه بسیار زیاد است . اگر یک جامعه خانواده های سالمی داشته باشد مسلما خود جامعه نیز پیشرفت خواهد کرد.

تنوع های زیادی که در شکل های خانواده وجود دارد مانند چند همسری ، فرزند خانوادگی ، بی همسری و… باعث می شود تا حقوق خانواده بسیار گسترده باشد و برای آن نیز قوانین و مقرارت زیادی وضع شده باشد. قوانینی که برای خانواده تعیین شده است حتی روابط بین اعضا را نیز تنظیم می کند.

بررسی قوانین جدید در حقوق خانواده

قوانین مربوط به حقوق خانواده از قبل تعیین شده است اما قوانین جدید دیگری نیز به آن ها افزوده شده است که یا جدیدا اضافه شده است و یا شکل آن تغییر کرده است که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم :

1-برای این که به مسائل مربوط به حقوق خانواده زودتر رسیدگی شود دادگاه های خانواده تنها به خاطر همین تشکیل شده اند. برای راحتی بی تر نیز از مشاور حقوقی زن استفاده شده است . زیرا مشکلات در دادگاه ها بیش تر بین زن و مرد در خانواده است پس حضور یک قاضی زن نیز در کنار مرد الزامی است .

2-برای حل مشکلات بین خانواده ها از مراکز مشاوره نیز در همین زمینه استفاده شده است.

3-در قوانین قبلی در ازدواج موقت ثبت آن لزومی نداشته است اما در قوانین جدید در سه مورد باید ازدواج موقت را به ثبت رساند : باردار شدن ، شروط ضمن عقد ، توافقات طرفین .

4-قوانین جدید در مورد مهریه نیز موارد جدیدی را بیان کرده است . طبق این قوانین اگر مهریه شخص برابر 110 سکه و یا چیزی معادل آن باشد حبس شامل زوجه خواهد بود و اما هرچه از 110 سکه بیش تر باشد دیگر حبس شامل وی نمی شود و اما اگر زوج مالی را داشته باشد از وی گرفته خواهد شد . این کار باعث می شود تا زندانی هایی که برای مهریه به زندان افتاده اند به میزان زیادی کاهش پیدا کنند.

5-بحث آخردر این قوانین جدید در مورد حقوق و مستمری مرد است . بعد از این که مرد فوت کرد زن می تواند از حقوق وی استفاده کند و البته این قانون تنها در ازدواج دائم استفاده می شود . حال شاید سوال بپرسید که زن اگر بعد از فوت شوهر اول دوباره ازدواج کند چه می شود ؟ پاسخ این است که زن باز هم حقوق را دریافت خواهد کرد و ازدواج مانعی برای دریافت حقوق نخواهد بود. حتی اگر شوهر دوم او نیز فوت کند بین حقوق شوهر اول و دوم هرکدام که بیش تر بود همان به زن داده خواهد شد.

حال اگر زن خود نیز کارمند باشد و حال از هرجای دیگری حقوقی داشته باشد این مورد مانع از این نخواهد شد تا زن حقوق شوهر را دریافت نکند. قبلا قوانین به این شکل بوده است که در صورت ازدواج مجدد زن دیگر حقوق وی نیز از او گرفته می شده است و اما دیگر زن باید بین ازدواج و حقوق یک مورد را انتخاب می کرده است اما حال این قوانین تغییر کرده است.

تگ ها

مطالب مرتبط

حق طلاق

حق طلاق

حق طلاق چیست؟ قبل از توضیح حق طلاق در ابتدا لازم است کلیاتی درباره طلاق دانست. طلاق در لغت به معنی رها کردن و گشودن و در فقه اسلامی به معنی زایل کردن ازدواج با لفظ مخصوص است. استادان حقوق فرانسه طلاق را اینگونه می دانند که طلاق قطع رابطه زناشویی به حکم دادگاه است […]


ادامه مطلب

وظایف شرعی زن نسبت ب

بعد از ازدواج زن و مرد نسبت به یک دیگر وظایف و تکلیف هایی دارند که باید آن ها را درمقابل یکدیگر انجام دهند. برای این که در زندگی زناشویی محبت، دوستی ، تفاهم و احترام بین طرفین برقرار باشد لازم است تا زن نسبت به مرد و مرد نسبت به زن وظایف خود را […]


ادامه مطلب

مسائل حقوقی خانواده

بعضی از افراد فکر می کنند در دین اسلام بیش تر مسائل حقوقی خانواده به نفع اقایان است درصورتی که این باور غلط است.با بررسی قوانین در این مطلب خواهید فهمید که نه تنها این باور درست نیست بلکه در مواردی عکس ان نیز برقرار است.زنان به بعضی از این حقوق خود در خانواده اشنایی […]


ادامه مطلب

اماره الفراش

قاعده اماره الفراش یکی از قواعد اختصاصی مربوط به خانواده است،این قاعده مبنای برخی از قواعد حقوقی در حقوق خانواده تلقی می شود.قواعدی مثل ،رضاع ،فراش و لمطلقه الرجعیه زوجه حقیقه، از جمله قواعد اختصاصی خانواده به شمار می ایند که تنها در حقوق خانواده کاربرد دارند. فراش به صورت کلی به معنای همان فرش […]


ادامه مطلب

بدون دیدگاه