راهنمای پاک کردن سوء اثر از سابقه چک های برگشتی افراد
بر اساس دستور العمل های بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تمامی امور مربوط به پاک کردن سوء اثر از چک های برگشتی افراد منحصراً از راه شعبه ها و واحدهای زیر مجموعه بانک ها و به صورت های زیر امکان پذیر می باشد:
1.فراهم کردن موجودی: مبلغی را که تحت عنوان کسری موجودی تلقی می شود را مشتری می بایست به حساب خود واریز نماید و بانک بعد از رفع برگشت چک و واریز مبلغ آن به شخص ذی نفع، نسبت به پاک کردن سوء اثر چک از سابقه چک برگشتی مشتری اقدام می کند.
2.عرضه برگه چک برگشت خورده: مشتری می بایست برگه چک برگشت خورده را به بانک ارائه نماید و در قبال آن بانک به او رسیدی را تحویل می دهد.
3.دادن رضایت نامه محضری ذی نفع چک به بانک: در صورت تحویل ندادن برگه چک برگشتی به بانک به هر دلیلی مانند مفقود شدن، سوختن و دزدیده شدن، ذی نفع چک ( فردی که برگه پرداخت نکردن وجه چک به اسم او صادر شده است ) می تواند با حضور پیدا کردن در دفترخانه اسناد رسمی، رضایت خود را اعلام کرده و بانک با گرفتن رضایت نامه نامبرده، نسبت به پاک کردن سوء اثر از چک مورد نظر و باطل کردن آن اقدام نماید. تبصره: اگر ذی نفع چک فرد حقوقی دولتی و یا نهاد غیر دولتی عمومی باشد، می تواند با دادن نامه رسمی، رضایت خود را اعلام کرده و بانک با گرفتن رضایت نامه نامبرده نسبت به پاک کردن سوء اثر از چک و باطل کردن آن اقدام نماید.
4.پرداخت مبلغ چک به سپرده قرض الحسنه جاری و بستن آن به مدت بیست و چهار ماه: اگر ارائه برگه چک و یا رضایت نامه محضری ذی نفع به بانک مقدور نباشد، با شرط آن که سپرده قرض الحسنه جاری مشتری پیش شعبه افتتاح شده و توسط مراجع قضایی بسته نشده باشد، مشتری می تواند با پرداخت مبلغ کسری موجودی به سپرده قرض الحسنه جاری خود، تقاضای بستن وجه نامبرده را برای واریز چک برگشتی مربوطه تا زمان مشخص شدن تکلیف قطعی چک برگشتی و یا حداکثر ظرف مدت بیست و چهار ماه به شعبه مفتوح ارائه نماید. در این مواقع شعبه افتتاح کننده وظیفه دارد به مدت پنج روز کاری، طی نامه ای پر کردن وجه چک را به اطلاع فردی که برگه عدم پرداخت به اسم او صادر شده است، جهت مراجعه به بانک و اخذ وجه چک برساند.
5.ارائه حکم قضایی مبنی بر رفع سوء اثر از سوابق چک برگشتی: پایان یافتن مدت نگهداری سوابق چکهای برگشتی در سایت اطلاعاتی بانک مرکزی: در صورت اقدام نکردن مشتری نسبت به پاک کردن سوء اثر از سابقه ی چک برگشتی بر طبق بندهای فوق، سابقه هر چک برگشتی منحصراً بعد از پایان یافتن زمان هفت سال از تاریخ صادر کردن گواهی نامه پرداخت نکردن آن، به صورت اتوماتیک از سایت اطلاعاتی بانک مرکزی رفع سوء اثر می شود.
تبصره 1: قوانین و مقررات ذکر شده در این بند، به کلیه ی چک های برگشتی موجود در سایت اطلاعاتی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تسری می یابد. توضیح 1: در صورتی که به مدت ده روز کاری بعد از برگشت چک، مشتری قدمی برای فراهم کردن کسری موجودی سپرده قرض الحسنه جاری، ارائه برگه ی چک یا رضایت نامه ی محضری ذی نفع چک به بانک و…نکند، بانک وظیفه دارداطلاعات مربوط به گواهی نامه پرداخت نشدن را به سایت اطلاعاتی بانک مرکزی ارسال نماید.
تبصره 2: بانک وظیفه دارد بر اساس درخواست مشتری و به منظور اطلاع وی از سابقه های چک های برگشتی خود در سایت اطلاعاتی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، اقدام به ارائه ی مشخصات و اطلاعات کامل تعداد چک های برگشتی او با با درج زمان برگشت چک نماید. مشتریان محترم لازم است که در صورت انجام ندادن رفع سوء اثر چک خود، بعد از گذشت هفت روز کاری از تاریخ گرفتن درخواست خود به شعبه های بانک های مربوطه مراجعه و تقاضای خود را پیگیری نماید.
بدون دیدگاه