موضوع مطلب مربوطه

پولشویی

پولشویی

پولشویی چیست؟

پولشویی همان طور که از نام ان پیداست در لغت به معنای شستن پول های کثیف است.ا فراد از راه نامشروع مانند قاچاق و یا انواع جرم دیگر پولی را به دست می اورند و برای پاک نشان دادن پول خود اقدام به این جرم می کنند . پولشویی به این معناست که فرد و یا گروهی پولی را از راه نامشروع و غیر قانونی به دست می اورند و ان پول را به طرق های مختلف وارد بازار و نظام مالی می کنند. پولشویی جرم است پس شامل مجازات هایی هم طبق قوانین حاکم بر کشور می شود.

در کشورهای مختلف از این جرم به عنوان گمنام کردن منبع اصلی مالی یاد می شود این معانی در کشورهای مختلف متفاوت است و در بعضی کشورهای دیگر نیز از پولشویی به عنوان پولی یاد می شود که در یک نقطه از جهان مشروع و در نقطه ای دیگر از جهان نامشروع است.

علت پولشویی

پول شویی به دو دلیل صورت می گیرد یکی این که منبع اصلی پول ناشناس بماند و علت دوم ان نیز ممکن است برای فرار از مالیات باشد.پولشویی جز جرم های فرعی محسوب می شود زیرا هدف ان پنهان کردن جرم اصلی است .مجازات پولشویی نیز براساس مهم بودن جرم اصلی افزایش پیدا می کند.جرم اصلی ممکن است قاچاق مواد،رشوه،اختلاس و یا سایر کارهای غیر قانونی باشد که به واسطه پولشویی می تواند مبهم شود.

افرادی که از پولشویی برای مبهم کردن جرم اولیه خود استفاده می کنند معمولا خودشان به صورت مستقیم به پولشویی دست نمی زنند  و در این میان از افرادی هم به عنوان واسطه استفاده می کنند که در انجام دادن جرم اصلی دخالتی ندارند .این افراد واسطه حتی ممکن است از نوع جرم اصلی خبر نداشته باشد. برای اطلاعات بیشتر روی این لینک کلیک کنید.

تاریخچه پولشویی

پولشویی برای اولین بار در یونان باستان صورت گرفت .پولشویی های نخستین به این صورت بود که ماموران ایالتی ،اموال و دارایی های خود را پنهان کنند تا از این طریق مقدار مالیاتی که پرداخت کنند کم شود و یا اصلا مالیاتی را پرداخت نکنند.در موارد دیگری نیز برای جلوگیری از مصادره اموال اقدام به این جرم می کنند.2000 سال قبل در چین تاجر ها برای این که پادشاهان اموال ان ها را از ان ها نگیرد اموال را پنهان می کردند.علاوه بر  پنهان کردن ممکن است اموال خود را به منطقه ای دوردست بفرستند و در ان جا سرمایه گذاری کنند.

در زمان قدیم پادشاهان با قوانین جدید اکثر اموال مردم را از ان ها می گرفتند و این مسلما باعث می شود تا مردم راهی را پیدا کنند که از ان طریق بتوانند اموال خود را نگه دارند در همین راه مردم پول را به خارج از کشور منتقل می کند.

در دهه 1980 جنگ برسر مواد مخدر صورت گرفت و برای این که از جرم های وابسته به مواد مخدر جلوگیری شود و گروه های مربوطه هم دستگیر شوند مجددا قوانینی برای جلوگیری از این جرم صورت گرفت.

لایحه های میهن دوستی و قوانین و لایحه های مشابه در امریکا به تصویب رسیدند.این لایحه ها برای مبارزه با پولشویی به وجود امدند .برای مبارزه با پولشویی در هفت کشور دنیا یک سازمان بین دولتی به وجود امد.از فواید این سازمان برای دیگر کشورها این بود که دولت ها در تمامی جهان در فشار قرار بگیرند و نظارت بیش تری را روی معاملات مالی و سایر اطلاعات ان را داشته باشند و این اطلاعات را با سایر کشورها نیز به اشتراک بگذارند.

همه کشورها در سال 2002 قوانین ضدپولشویی را بروز کردند .اگر سازمان دولتی و یا اشخاص قوانین پولشویی را زیر پا بگذارند مسلما جریمه هایی را متحمل خواهند شد همان طور که در طی سال های 2011 تا 2015 تعدادی از بانک ها قوانین ضدپولشویی را زیر پا می گذارند و جریمه هایی را نیز برای ان ها متحمل شده اند برای مثال در شرکت مالی و بانکداری بریتانیا در سال 2012،قوانین ضدپولشویی را زیر پا گذاشتند و به مبلغ 1.9 میلیارد دلار جریمه شد.

برای اولین بار فردی به نام ال کاپون گروهی را به وجود اورد که این گروه از مردم اخاذی می کردند.ان ها برای این که درامدی که از راه قاچاق و یا سایر منابع غیر قانونی به دست اورند را پنهان کنند .برای این کار ان ها چندین ماشین سکه ای را در شهر نصب کردند و طوری وانمود می کردند که از این راه درانند خود را به دست می اورند .این روشی بود برای ان ها تا به وسیله ان منبع اصلی پول خود را پنهان کنند.

پولشویی

مراحل پولشویی

فرایند پولشویی مراحل مختلفی دارد که می‌توان به بعضی از آن‌ها اشاره کرد:

در قدم اول پول کثیف توسط کارگزاران (یا شخصی که کاریاب نامیده می‌شود) به سیستم‌های مالی و بانکی تزریق می‌شود.
در مرحلهٔ دوم برای پنهان کردن سرمنشا ذخایر مالی این پول از طریق روش‌هایی پیچیده و اجرای تراکنش‌های مختلف به حساب‌های متعدد دیگر منتقل می‌شود که «لایه بندی» نامیده می‌شود و در نهایت، این پول که با نقل و انتقال‌های فراوان، عادی جلوه داده شده، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
البته بسته به شرایط، ممکن است نیازی به بعضی از مراحل نباشد. برای مثال، درآمدهای غیر نقدی که قبلاً در سیستم مالی وجود داشته‌است نیاز به قرار گرفتن در این فرایند ندارد.
طبق اعلام وزارت خزانه داری آمریکا: پول‌شویی عبارت است از قانونی جلوه دادن درآمدهایی که از راه غیرقانونی بدست آمده‌اند؛ که معمولاً شامل سه مرحله است: جایگذاری_لایه بندی و یکپارچه سازی. در مرحله اول منابع مالی نامشروع به سیستم‌های مالی به صورت پنهانی، مشروع ارائه می‌شوند. سپس این پول توسط چک به حساب‌های متعدد منتقل می‌شود تا سردرگمی ایجاد کند. نهایتاً با تراکنش‌های اضافی این پول با سیستم مالی یکپارچه می‌شود تا وقتی که پول‌های نامشروع پاک جلوه کنند.

روش های پولشویی

پولشویی می‌تواند روش‌های مختلفی را به خود گیرد، اگرچه بسیاری از این روش‌ها می‌توانند به انواع مختلفی تفکیک شوند؛ که شامل روش‌های بانکی، سهام بندی، مبادلات ارزی و صورتحساب‌های دوگانه.

سهام بندی

یک روش تعیین سطح است که از طریق آن موجودی نقد به ذخایر مالی کوچکتری تبدیل می‌شود که برای از بین بردن سوء ظن بر قواعد پولشویی و همچنین برای امتناع از گزارش‌های مورد نیاز عملکرد ضد پول‌شویی مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از روش‌های این بخش استفاده از مقادیر جزئی و کوچکتر پول برای خرید اوراق حامل مانند حواله، و نهایتاً ذخیره کردن آن‌ها مجدداً در مقادیر کوچک: در این روش ماهیت پول تغییر کرده و پول کثیف به ذخایر مالی کوچک دیگری نظیر سهام یا طلا تغییر پیدا می‌کند.

قاچاق فله ایِ پول نقد:

این مقوله شامل انتقال فیزیکی پول نقدِ قاچاق به یک واحد دارای قدرتِ دیگر و واریز آن به یک مؤسسه مالی، مانند یک بانک ساحلی، با پنهان‌کاری‌های بانکی بزرگتر یا قواعد اجراییِ ضد پولشوییِ نه چندان سخت گیرانه. در این روش پول فیزیکی (اسکناس) حاصل از درآمد اولیه که عمدتاً غیرقانونی است به موسسات مالی تزریق می‌شوند.

معاملات پولی متمرکز

در این روش، یک معامله گر معمولاً انتظار دارد که نسبت بزرگی از درآمدش را به صورت پول نقد دریافت کند و پول‌های آلوده را به حساب‌هایش واریز کند. همچین کاری اغلب بی‌پرده انجام می‌شود و در انجام این کار درآمد پولیِ ناشی از کسب و کار ضمنی با پول حاصلهٔ غیرقانونی تجمیع می‌شود. در این‌گونه موارد کسب و کار ادعا می‌کند که تمامی پول‌های حاصله به صورت قانونی است. کسب و کارهای خدماتی مناسب‌ترین نوع کسب و کار برای این روش هستند. همان‌طور که این‌گونه خدمات مقدار خیلی کم یا هیچ گونه هزینه‌های متغیری ندارند یا نرخ بالایی بین درآمد و هزینه‌های متغیر دارند، تشخیص درآمد و هزینه‌ها دشوار می‌شود. برای این نوع کسب و کارها می‌توان پارکینگ‌های طبقاتی، کاباره‌ها، کارواش‌ها و کازینوها را مثال زد.

تجارت مبتنی بر پولشویی

این روش شامل فاکتورهایی است که ارزش‌هایی بیشتر یا کمتر از واقعیت دارند تا سیر تحول و تغییر پول را پنهان کنند. شرکت‌های پوسته‌ای و معتمدان: این نوع شرکت‌ها مالک واقعی پول را پنهان می‌کنند. معتمدان و شرکت‌های بزرگ وسایل نقلیه، بر اساس صلاحدید دادگاه نیاز ندارند که مالکان مشروع خود را فاش کنند.

بانک‌ها چه زمانی به پولشویی مشکوک می‌شوند؟

عملیات و فعالیت‌های پولشویی متضمن نوعی فریب دادن ماموران اجرای قانون است، به این صورت که مرتکبان جرایم مقدماتی (جرمی که موجب به دست آوردن مال نامشروع شده)، پس از کسب درآمدهای نامشروع با انجام اعمال خدعه‌آمیز، به‌دنبال سفیدنمایی و مشروع جلوه دادن اموال هستند. این کارشناس امور بانکی با بیان اینکه معمولا این افراد جرم پولشویی را به واسطه‌ اشخاصی انجام می‌دهند که در ارتکاب جرم اولیه دخالتی نداشته‌اند، یادآور شد: حتی این امکان وجود دارد که این شخص از چگونگی و نوع جرم اولیه باخبر نباشد یا با انجام‌دهنده یا همان مباشر جرم اولیه تبانی کرده باشد.

قوانین مربوط به پولشویی

در ماده 10 قانون مبارزه باپولشویی ،خود مال و درامد حاصل از ان مصادره خواهند شد اگر هم مال وجود نداشته باشد مثل ان مال و یا هم قیمت ان باید پرداخت شود.اگر در مجموع درامدهای حاصل از پولشویی به اندازه یک میلیون تومان باشد افراد به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد.اگر درامد و اموال حاصل از پولشویی از یک میلیارد تومان بیش تر باشد به پنج تا ده سال حبس محکوم خواهندشد.البته در هردو مورد توجه داشته باشید باید به اندازه مال جزای نقدی ان را هم بپردازید.

در لایحه اصلاح مبارزه با پولشویی تبصره هایی هم وجود دارد که عبارتند از:

1-اگر فرد اموالی را که از جرم به دست اورده است به اموال دیگر تبدیل کرده باشد باید همان اموال و یا مانند ان از اموال شخص مجرم ضبط خواهد شد.

2-افرادی که یک جرم اصلی را مرتکب می شوند و برای مبهم کردن جرم اصلی از پولشویی استفاده می کنند هم برای جرم اصلی مجازات خواهند شد و هم برای عنوان پولشویی قوانین مربوطه برای ان ها اعمال خواهد شد.حال اگر افرادی که جرم پولشویی را انجام می دهند درجرم منشا دخالتی نداشته باشند فقط به مجازات پولشویی گرفتار خواهند شد.

3-اگر افرادی به صورت سازمان یافته دست به انجام این عمل بزنند باعث تشدید در مجازات ان ها خواهد شد و مجازات ان ها یک درجه افزایش خواهد یافت.

4-اگر افراد حقوقی مرتکب این جرم شوند علاوه بر مجازات های تعیین شده برای پولشویی که به ان اشاره شد به جزای نقدی معادل دو یا چهار برابر مبلغ پولشویی محکوم خواهند شد.

5-تبصره ای هم به تازگی توسط نمایندگان مردم به قوانین مزبور اضافه شده است که طبق ان اگر اموال متعلق به شخص دیگری باشد و در دادگاه صحت ان ثابت شود که بدون اطلاع از مالک استفاده شده است باید به مالک برگردانده شود.

تگ ها

مطالب مرتبط

حق طلاق

حق طلاق

حق طلاق چیست؟ قبل از توضیح حق طلاق در ابتدا لازم است کلیاتی درباره طلاق دانست. طلاق در لغت به معنی رها کردن و گشودن و در فقه اسلامی به معنی زایل کردن ازدواج با لفظ مخصوص است. استادان حقوق فرانسه طلاق را اینگونه می دانند که طلاق قطع رابطه زناشویی به حکم دادگاه است […]


ادامه مطلب

میانجی گری

میانجی گری چیست؟ میانجی گری در واقع پروسه ای است که طی آن شاکی و متهم با مدیریت فرد میانجی‏گر در خارج از محیط دادگاه در خصوص علت جرم به وجود آمده، آثار و نتایج برجای مانده از جرم و همچنین راه های جبران خسارات به وجود آمده از این جرم با شاکی و متهم […]


ادامه مطلب

بطلان قرارداد

رابطی که بیان افراد شکل گرفته است در سال های اخیر از جمله آن ها قراردادها بوده اند . باطل شدن قراردادها نیز قوانین و مقرارت خاصی را دارد. شاید بارها در مورد بطلان قرارداد چیزی را شنیده باشید و اما از قوانین و مقرارت و نحوه انجام این کار اطلاعی ندارید در ادامه این […]


ادامه مطلب

تدلیس چیست ؟

تدلیس چیست؟ دربسیاری ازقراردادهااین موضوع دیده میشودکه یکی ازطرفین معامله کارهایی رابرای فریب طرف مقابل انجام میدهد تابتوانداین معامله راجورکند. یعنی یکی ازطرفین معامله کارهایی را از روی آگاهی انجام می دهدکه بااستفاده ازاین اعمال کالایی که عیب ویانقصی دارد را بدون عیب به طرف مقابل بشناساند وبه این طریق معامله بین طرفین صورت گیرد. […]


ادامه مطلب

بدون دیدگاه